Alles wat je zoekt op Google, elke locatie waar jij incheckt via Facebook, iedere foto die jij liked op Instagram en elk product dat jij op marktplaats of in een webshop bekijkt is bekend. Jouw secuur ingevulde Linkedin profiel vertelt adverteerders alles wat zij willen weten, zo weet de bank allang dat jij een huis wilt gaan kopen en automerken op hun beurt in welke prijsklasse jij een leasebak mag uitzoeken. Velen vinden dit terecht een beetje eng en maken zich zorgen om hun privacy, maar is dat wel nodig?
Toen WhatsApp vorig jaar door Facebook werd overgenomen switchte (voor een korte periode weliswaar) een grote groep mensen naar de messenger-app Telegram. Bang dat Facebook WhatsApp voor commerciële doeleinden zou gebruiken en tegelijkertijd met de data aan de haal zou gaan. Commercie is een vies woord waar men blijkbaar bang van wordt. Ik begreep echt geen snars van de beweegredenen om van messenger-app te switchen, waarom jouw gesprek-data in de handen leggen van een onbekende Russische partij (Telegram) in plaats van in de één van de grootste bedrijven ter wereld? Een bedrijf dat alles te verliezen heeft wanneer zij niet goed met jouw privacy omgaat.
Wat ik met het bovenstaande voorbeeld wil zeggen is… Wees niet bang, de (nieuwe) digitale wereld is niet eng, it’s awesome! Google heeft het chaotische internet netjes voor jou geïndexeerd, Facebook heeft de wereld kleiner gemaakt, Whatsapp en Skype hebben er voor gezorgd dat een belbundel van 2500 minuten verleden tijd is en zonder Linkedin vind je geen baan meer of vindt de baan/recruiter jou niet meer.
Daarnaast word jij als internet gebruiker herkend op basis van cookies en zijn jouw n.a.w. gegevens onbekend. Je wordt simpelweg tussen een berg andere onherkenbare mensen met het zelfde surfgedag gegooid.
Dit gaat ook voor op de mensen die een ad-blocker gebruiken, enorm relaxt een advertentie vrij internet, maar deze mensen zien één ding over het hoofd. Al die artikelen, video’s, columns, lijstjes, vlogs die het internet jouw favoriete plek maken, die kunnen alleen gemaakt worden door redacties van nieuwssites en blogs, omdat zij geld verdienen aan adverteerders. Wanneer wij massaal doorgaan met dit niet te waarderen dan bestaan er straks enkel betaalde sites en blogs. Dan wordt internet vanzelf net zoals TV, wil je iets fatsoenlijks zien dan moet je een abonnement afnemen in de vorm van een HBO pakket of iets dergelijks.
Een belangrijk note is dat bijna alles wat je doet terug te vinden is op internet, maar dat wist je ongetwijfeld al. Jij bent natuurlijk niet zo’n flapdrol die onder een SBS Shownieuws Facebook post een ongezouten mening over de AZC-kwestie ventileert (inclusief 73 spelfouten).… Dus vul je Linkedin profiel zo volledig mogelijk in en zorg er voor dat wanneer mensen/recruiters jou zoeken, de informatie die over jouw persoon gevonden wordt de informatie is waarvan jij wil dat deze gezien wordt.
Meer weten over dit onderwerp? Klik dan ‘hier’ om de presentatie van Jaap van Zessen over data te bekijken.
Ward (30) houdt zich bezig met concepts & strategy op het gebied van reclame en media voor de grootste adverteerders van Nederland. Dit alles doet hij bij Mindshare. Ward houdt van verandering en is het niet snel eens met dingen…